Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Chat Najbogatsi
Szukaj Grupy Użytkownicy  Medale  Profil Statystyki Rejestracja Zaloguj
 Ogłoszenie 

f
Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: plyta, porysowana

Płyta porysowana?
Autor Wiadomość
Sathir 
F.A.N PSX

Medale: Brak

801 $

Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:12   Płyta porysowana?

Witam,
Zapewne nie jeden z was chcial włączyć pewną grę, film, czy coś innego.
-Ale płyta porysowana?

Sposób 1
Jest na to kilka sposobów jednym z nich jest przegranie płyty.
Na forum są poradniki do przegrania gier, filmów etc.

Sposób 2
Napewno kilka osób nie uwieży mi w to.
Ale rysy na płycię można usunąc za pomocą banana.
Banan ma dużo skrobi i "łatuje" rysy.

Sposób 3
Napewno każdy z was ma w domu krem nawilżający.
Wystarczy wypolerować płyte kremem, i następnie wytrzeć ją np. chusteczką higieniczną.

Sposób 4
Bieżemy pastę do żebów (najlepiej bez fluoru),
Dajemy tyle ile dajecie do mycia zębów.
Polerujemy ją czymś z podobnego materiału jak ręcznik,
dajemy pod wodę, i polerujemy

To już tyle sposobów które dotychczas znałem, jeżeli czegoś się dowiem dodam tutaj.
Pozdrawiam,
Sathir

@Edit
Tak jak powiedział Blaevy mój kumpel zaryzykował i jego płytce nic sie nie stało (chociaż lepiej działać nie działalo ;D) Usunołem 5 sposób.. dzięki za wzrócenie uwagi (gdzieś czytałem i ten sposób był napisany)

A sposoby działaja bo kilka płyt specjalnie porysowałem i sprawdziłem wszystkie jednakże najlepiej zadziałał banan.
Ostatnio zmieniony przez Sathir Wto 29 Gru, 2009 06:49, w całości zmieniany 2 razy  
0 UP 0 DOWN

Blaevy 

4766 $

wykop.png Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:24   

4 sposób często używam np.tak zrobiłem z Moim ukochanym MGS'em i potem działał :shock:

2 sposób może być ciekawy, nigdy nie próbowałem :-)

michael69 

19801 $

wykop.png Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:27   

Cytat:
Spsoób 5
Pryskamy płytę, dezodorantem lub denaturatem, trzemy chusteczką
i czekamy kilka minut.

proszę nie publikuj takich bzdur, jak poczekasz kilka minut to płytę możesz wyrzucić do śmieci, gdyż alkohol zawarty np. denaturacie, "zbieli' i rozpuści ochronną pierwszą warstwę, przez co laser nie będzie mógł "się przebić" aby odczytać zawartość tłoczenia /bo jak sądzę te porady tyczą się oryginalnych płyt/ czyli po prostu zapisu. pozostałe "sposoby" też są kontrowersyjne, gdyż regeneruje profesjonalnie płyty DVD i takich sposobów jakie tu podałeś nie radzę nikomu stosować, prócz oczywiście pierwszego sposobu, jednak gdy nie będzie można jej przegrać /za dużo uszkodzeń/ trzeba ją oddać do regeneracji.

Blaevy 

4766 $

wykop.png Wysłany: Pon 28 Gru, 2009 19:40   

Może mój post nie będzie mądry ale co tam :

Jak ktoś lubi ryzykować i nie chce marnować pieniążków na regenerację to pewnie skorzysta z tych sposobów

Myśle że ten tekst był skierowany do tych osób, ale mogę się mylić

Sathir 
F.A.N PSX

801 $

wykop.png Wysłany: Wto 29 Gru, 2009 06:52   

Blaevy napisał/a:
Może mój post nie będzie mądry ale co tam :

Jak ktoś lubi ryzykować i nie chce marnować pieniążków na regenerację to pewnie skorzysta z tych sposobów

Myśle że ten tekst był skierowany do tych osób, ale mogę się mylić

Tak własnie masz rację, niewiem ile dokładnie kosztuję ta regeneracja płyt bo nigdy z tej usługi nie kożystałem ale napewno więcej niż banan ? (I do tego się troche najemy)
0 UP 0 DOWN

Summoner

53 $

wykop.png Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 14:36   

Mógłbyś rozwinąć sposób z bananem?
PS: Sorka za odświeżanie topicu :/ ale ktoś może tu jeszcze kiedyś zajrzeć :idea:
0 UP 0 DOWN

Zohan 
Kolekcjoner

Zaproszone osoby: 2

Medale: 1 (Więcej...)

11174 $
Niebieski za serwer (Ilość: 1)

wykop.png Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 15:42   

Summoner napisał/a:
PS: Sorka za odświeżanie topicu :/ ale ktoś może tu jeszcze kiedyś zajrzeć :idea:

Prawdopodobnie musisz przetrzeć płytę wewnętrzną częścią skórki od banana a potem przetrzeć tak chusteczką, żeby nie zetrzeć tego co jest w dziurach, a tak, żeby laser przebił się przez tą warstwe banana :)

Summoner

53 $

wykop.png Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 16:05   

Zohan napisał/a:
Summoner napisał/a:

Prawdopodobnie musisz przetrzeć płytę wewnętrzną częścią skórki od banana a potem przetrzeć tak chusteczką, żeby nie zetrzeć tego co jest w dziurach, a tak, żeby laser przebił się przez tą warstwe banana :)

:shock: nie rozumiem o co biega - na płytach się kompletnie nie znam - jedyna moja wiedza to to że zawsze tekst na środku typu "Production blablabla" pomaga rozpoznać górę-dół w płytach.
0 UP 0 DOWN

Lee2 

2199 $

wykop.png Wysłany: Czw 04 Mar, 2010 23:43   

Słyszałem trochę o tych metodach które to opisujesz Sathir ;-) no ale czyżby sie tak spisywały to nie wiem :mrgreen: nie lepiej zrobić to profesionalnie z użyciem właściwego środka
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować.

Zohan 
Kolekcjoner

11174 $

wykop.png Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 17:48   

Summoner napisał/a:
Zohan napisał/a:
Summoner napisał/a:

:shock: nie rozumiem o co biega - na płytach się kompletnie nie znam - jedyna moja wiedza to to że zawsze tekst na środku typu "Production blablabla" pomaga rozpoznać górę-dół w płytach.

Nie mów, że nie wiesz jak się kroi banana i przeciera skórką od niego po dolnej części płyty, którą jak sam napisałeś, umiesz odróżnić!

Lee2 napisał/a:
Słyszałem trochę o tych metodach które to opisujesz Sathir ;-) no ale czyżby sie tak spisywały to nie wiem :mrgreen: nie lepiej zrobić to profesionalnie z użyciem właściwego środka
Kod:
Aby móc zobaczyć zawartość umieszczoną w tagu [ CODE ] musisz się zarejestrować.

Eee ja w takie bajery nie wierzę...

Lee2 

2199 $

wykop.png Wysłany: Pon 08 Mar, 2010 18:23   

No ja też w to za bardzo nie wierzę :-D no ale mam naocznych światków którzy to próbowali i chwalili :mrgreen: ogólenie ja zawsze stosuje pierwszą metodę czyli kopiowanie ;-) za pomocą programów można dużo zdziałać 8-)

OldShatterhand 
Master

938 $

wykop.png Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 17:21   

tak ale ja kiedyś miałem taką płytkę że nawet skopiować sie nie dała od zarysowań xD

michael69 

19801 $

wykop.png Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 18:19   

Zohan napisał/a:
Lee2 napisał/a:
Kod:
http://www.allegro.pl/ite...od_tom3oo5.html

Eee ja w takie bajery nie wierzę...

no to uwierz ;) nie ma tu żadnej "sztuki tajemnej" tylko po prostu urządzenie do regeneracji płyt, na którym zresztą sam pracuję.

jak chcesz więcej zobaczyć to zajrzyj na stronę producenta :arrow: http://www.klinikaplyt.pl...ukt&set=21&id=2 i tylko to jest jedyny sposób na regenerację płyt CD/DVD oczywiście "oryginałów"

===============================================================================

A teraz do użytkowników dziwnych pomysłów:

Skórkę od banana lub samego banana to można sąsiadowi pod próg położyć aby się trochę poślizgał :D

tak więc jest tylko jedyny sposób, można oczywiście płytę próbować przegrać /kopiować/ ale to mija się z celem, bo po pierwsze kopia jeżeli się uda, to i tak zawiera mnóstwo błędów z sektorów które blokowały /rysy/ odczyt bezpośredni, po drugie regeneracja nie jest droga w stosunku do męczarni jaką komp musi odbyć poprzez program kopiujący, nie wspomnę o płytach w koszu po niby udanym kopiowaniu lecz nie działającym w konsoli, no i chyba najważniejsza sprawa: nic nie zastąpi "zdrowej" płyty oryginalnej.

A teraz jeszcze kilka zasad na głupkowate pomysły:

1. od każdej płyty czy to kopiowanej czy oryginalnej ( a tym bardziej od oczka lasera) wszelkie środki typu:
ALKOHOL, DENATURAT, PERFUMY trzymamy jak najdalej :!:
czyścimy z wszelkich zabrudzeń specjalnym płynem i tak:
oczko lasera np. płynem CLEANSERIPA

:arrow: http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=5579

płytę oryginalną przecieramy miękką szmatką /np. taką do okularów/ jak jest dużo zabrudzeń można użyć zwykłą wodę lub płyn czyszczący:

http://nosniki.net/produc...roducts_id/2113

tak więc nie smarujemy niczym płyty /banany ziemniaki i inne bzdety.../ gdyż jeżeli ktoś zna budowę płyty to dobrze o tym wie, że zapis /tłoczenie/ znajduje się za warstwą ochronną /to co chcecie smarować/ więc tylko przysłaniacie tłuszczem możliwość przebicia się lasera przez tą osłonę.
[posmaruj szybę w swoim pokoju, ciekawe co będziesz widział przez nią na zewnątrz]
nie wspomnę tu o ewentualnym zabrudzeniu oczka lasera, gdy przy dużych obrotach płyty w urządzeniu coś z tego brudu się oderwie.

Myślałem że to durne powiedzenie, ale chyba "ma coś w sobie":

Cytat:
NIE PUSZCZANE BĄKI UNOSZĄ SIĘ DO GÓRY I TAK RODZĄ SIĘ POSRANE POMYSŁY

nie obrażając nikogo, dziękuję za uwagę

:ok:
michael69
Ostatnio zmieniony przez michael69 Pią 07 Paź, 2011 11:54, w całości zmieniany 2 razy  
0 UP 0 DOWN

Zohan 
Kolekcjoner

11174 $

wykop.png Wysłany: Sro 10 Mar, 2010 18:56   

/\ A oto nasze forumowe Galileo :D
A więc można pozbyć się rys z płyty (ciekawe, czy jakby mój oryginał Final Dooma jeszcze był w całości to udało by się usunąć te rysy :P )

Aaron 

20 $

wykop.png Wysłany: Czw 18 Lis, 2010 00:57   

Ja kiedys swoje oryginaly polerowalem pasta polerska do samochodow (mala tubeczka za ponad 50zl), ale do dzisiaj chodza mi plyty jak nowe prosto ze sklepu. Opis z pasta do zebow tez kiedys sprawdzalem, ale jednak pasta polerska ma lepsze efekty.
Popatrzmy na to w ten sposob, kupujesz porzadna paste polerujaca lakier samochodu (mala tubka, duza cena) i masz ja na kilkaset plyt CD/DVD. Jeszcze nigdy mi sie nie zdarzylo, zebym zostawil jakas najdrobniejsza (oczywiscie widoczna) ryse po takim polerowaniu, a konsolka czyta plyty bez oporow, wiec pomysl jest sprawdzony.

Jak ktos nie chce sie urzerac z wysylaniem plyt, czy testowaniem roznych dziwnych sposobow (banan xD) to polecam jakas dobra paste polerska i kawalek miekkiej szmatki.

PS. Moja konsola to juz leciwy grat (SCPH 1001), ma swoje lata i jeszcze jakims cudem pierwszy laser (zamontowany fabrycznie) dziala. A skoro taki grat nie ma problemow z czytaniem tak polerowanych plyt to komentarza raczej innego juz nie zostawie...
0 UP 0 DOWN

: Sponsorka :

1 000 000 $

Odpowiedz do tematu