Wysłany: Pon 13 Lut, 2012 20:48 [PROBLEM]Medal Of Honor Underground
Witam mam mały problem.
Pobrałem sobie MoH'a Underground w formacie iso. W paczce nie było pliku .cue więc wygenerowałem go CueMaker'em. Ogólnie mam dwa pliczki=cue i iso. Nastepnie ładnie wrzucając do alcohola pliczek cue nagrałem płytke. Wrzucając do PS'a pokazuje mi się tylko ekran główny play station i dalej nie chula. Czy mógłby ktoś coś poradzić na to ?
Dodam iż jestem zielony ;p
Jeżeli nie szkoda ci płyt to nagraj jeszcze raz, ale z prędkością tak 6-8x, ale nie na najmniejszej i nie na najwyższej, bo przykładowo moja konsola nie czyta płyt nagranych 4x, więc możesz mieć ten sam problem. A jeżeli nie chcesz ryzykować z tym obrazem to pobierz inny najlepiej jakiś sprawdzony np. z torentów z pozytywnymi komentarzami i też nagraj w takiej średniej prędkości 6-8x, bo to nie zaszkodzi. Myślę, że nie warto nagrywać na najniższej prędkości, ale pewnie inni forumowicze się nie zgodzą ze mną
tomx1989 Retrogamer Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Mar 2011 Posty: 127
Medale: Brak
701 $
wykop.png Wysłany: Pon 13 Lut, 2012 22:37
Obraz iso zamontuj w wirtualnym napędzie, a następnie za pomocą alkoholu 120% utwórz obraz ccd. Istnieje również możliwość że psx nie czyta niektórych płyt, obecnie płyty cd są kiepskiej jakości. Mimo że mam konsole z laserem w idealnym stanie to nie czyta ona płyt verbatim, za to wszystkie inne chodzą bez problemu. Co do prędkości nagrywanie to moja nagrywarka nagrywa z 16x prędkością i wszystkie płyty chodzą jak oryginały
z .iso jest ten problem przy grach psx że albo coś w ogóle nie hula albo jest problem z poprawnym odczytem dlatego preferujemy pliki obrazów płyt z plikiem pomocniczym gdyż w nim zawarte są dane o sposobie wypalenia płyty cd
.iso jak najbardziej jest dobrym materiałem na utworzenie takiego zestawu
pobierz ULTRAISO - przyda ci się teraz i na przyszłość gdyż nie ma sensu robić poszukiwań wstawek konkretnie na gry "nie w .iso"
jak użyć programu masz dwie wersje "mniej kolorową i bardziej" http://www.swiatpsx.pl/viewtopic.php?t=83
po konwercie koniecznie przeleć obraz który sobie uznasz za stosowny np. .bin/.cue programem ECCregen lub CDmage ten pierwszy jest prosty w obsłudze jak budowa cepa więc nie powinieneś mieć problemów...
zakładam że to co ściągnąłeś to raczej full wersja a nie jakiś śmieć rip bo z nimi to jest zawsze wielka niewiadoma bez względu w jakich plikach one są.
powodzenia.
_________________ Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
Dlatego poniżamy się, wyśmiewając potrzebujących pomocy.
michael69, iso, jest problematyczne, bo bodajże nie przechowują danych subkanałowych, które są niezbędne w większości (jak nie we wszystkich) gier PSX..
zazwyczaj w danych subkanałowych są zawarte dane textowe np. utworów muzycznych a także ich początek i koniec "P" i "Q" , w danych subkanałowych zawarte są często zabezpieczenia przed kopiowaniem, wykorzystuje je np. SecuROM.....
Co do .ISO jest jak najbardziej ok, gdyż dobrze zrobione zawiera całą grę na psx jednak brak w nim jest danych zawierających opis "rozłożenia na CD" dlatego musimy je konwertować na np. .cue/.bin, program Ultraiso przy konwersji nada mu dane w pliku pomocniczym .cue wszystkie "wytyczne" takie jak: mode, joilet itp. wtedy program np. alkohol czy cdrwin "będzie wiedział" jak ułożyć obraz gry na cd aby go mógł nasz psx poprawnie odczytać....
/chciałeś pogadać o rodzajach plików obrazów czy tylko zagadać?/
_________________ Ciągle zapominamy, że człowiek nieustannie musi korzystać z pomocy innych ludzi.
ok, generalnie to jest bardziej złożona sprawa nadająca się nawet na pracę dyplomową...
jednak dla naszych użytkowników najważniejszą rzeczą jest /przez te kilka lat to zauważyłem/ aby nie sądzić że np. grę na psx (jeden i ten sam tytuł) dzielimy na rodzaje w jakich plikach ona jest "zrzucona" i podana w wstawce....
w swoim małym poradniku starałem się to wyjaśnić może trochę łopatologicznie ale chodziło mi o to żeby było jak najprościej, gdyż wiem że tak naprawdę nie interesuje naszych użytkowników sprawa techniczna..., tylko = wypalamy -> do konsolki i JAZDA!
dlatego gry które po rozpakowaniu mają "bazę" + plik pomocniczy powinniśmy tylko dla sprawdzenia /by nie było zoonk'u/ sprawdzić w ECCregen lub CDmage (osobiście sprawdzam w tym drugim programie bo jest dokładniejszy) i wypalamy bezpośrednio na CD /kiedyś trzeba było jeszcze kombinować i z tymi plikami gdyż niektóre nagrywarki nie posiadały niektórych trybów wypalania ale dzisiejsze już tego problemu nie mają...)
natomiast .ISO i .ECM musimy poddać konwersji...
co .nrg czyli pliku Nero to sprawa jest taka: że często wypalony w Nero śmiga idealnie ale zdarza się że jednak jest kłopot i wtedy aby poprawnie go wypalić w innym programie niż Nero musimy także poddać go konwersji, na przykład na wspomniany .bin/.cue. - oczywiście po konwersji jest bezwzględnie potrzebne sprawdzenie i naprawa błędnych sektorów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum