Wysłany: Nie 24 Kwi, 2011 00:30 Zasilanie urządzeń USB Telefonem Komórkowym
Witam. Szukając wszelkich dodatkowych "bajerów" do mojego PSX, przypomniałem sobie o starej podstawce chłodzącej, zasilanej USB, której używałem do Laptopa. Szybko wymyśliłem jak zasilić podstawkę, moim starym telefonem. Możnaby też oczywiście użyć samej baterii, ale ja użyłem telefonu, ponieważ do jego pinów od baterii zaczepiłem kabelki (dla wygody). Ponadto takie rozwiązanie pozwala nam, także jednocześnie używać i podstawki chłodzącej i telefonu komórkowego A więc bierzemy się do roboty.
Potrzebujemy:
* Telefon komórkowy wraz z baterią (Ja użyłem Nokii 6610i z baterią od nokii 8210)
* Kabel Plusowo - Ujemny, nie ważne jakiej długości (Ja użyłem długiego kabla od głośników, bo nic innego nie było pod ręką)
* Kabel zasilający USB -> AC (Z jednej strony końcówka USB, a z drugiej Końcówka AC [podobna do ładowarki Nokii] )
* Urządzenie zasilane poprzez USB. (W moim wypadku podstawka chłodząca z dwoma wiatraczkami). Oczywiście nie przesadzając zbytnio, bo w końcu bateria telefonu ma niecałe 4V
No to czas to poskładać:
(1) Kabel Plusowo - Ujemny z jednej strony zachaczamy o bolce gniazda baterii w telefonie i wkładamy baterię (patrz obrazek 1.)
(2) Drugi jego koniec montujemy tak jak na obrazku 2. i zaklejamy całość taśmą izolacyjną (ja użyłem taśmy do papieru, bo innej nie miałem)
(3) Podłączamy wtyczkę USB do gniazda w zasilanym urządzeniu
(4) Uruchamiamy urządzenie i cieszymy się zasilaniem z baterii
Całość powinna wyglądać tak jak na tym schemacie:
Uwaga! Urządzenie zasilane (w moim wypadku wiatraczki) może z początku działać słabo, lecz po około dwóch minutach zaczyna działać z większą mocą. Dodatkowo możemy uruchomić telefon i normalnie z niego korzystać, nawet przy uruchomionym urządzeniu.
Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Dołączył: 30 Sie 2010 Posty: 105 Skąd: Żary
Medale: Brak
505 $
wykop.png Wysłany: Nie 24 Kwi, 2011 16:23
Sugerujesz nowy gadżet - chłodzącą podstawę pod solidnego szaraka. W sumie ciekawa rzecz, ale wykonanie trochę , ekhm no wiesz nie wygląda najlepiej. Kumasz, te kable co się ciągną, taśma. Popracuj nad ulepszeniem tego szczególnie z wyglądu, a może coś będzie. Ale pomysł jest ok
Tak wiem, że wykonanie ssie, ale robiłem to w środku nocy i na dodatek, bez jakichkolwiek materiałów. Korzystałem z tego co mam pod ręką Teraz pracuje nad wiatraczkiem od PS2 slim zasilanym przez baterię od fona, dodatkowo z włącznikiem zero-jedynkowym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum